foodture_220618_69995 copy.jpg

FAQ

Her kan du få svar på de oftest stillede spørgsmål


 

+ Hvor længe kan min tempeh holde sig på køl?

Når din tempeh er optøet, og du opbevarer den i køleskab på max 7° C grader, kan den holde sig i op til 4 dage.

+ Hvor længe kan min tempeh holde sig i fryseren?

Vores tempeh bliver pakket og lagt på frost umiddelbart efter fremstilling for at opnå det bedst mulige produkt. Foodtures tempeh kan holde sig minimum 6 måneder fra pakkedato ved opbevaring på -18° C grader eller koldere. Se også under ”Bedst før” på pakken, hvor en specifik dato altid vil fremgå.

+ Kan tempeh genfryses?

Tempehen må ikke nedfryses igen efter optøning.

+ Skal tempeh opvarmes?

For at være i overensstemmelse med fødevaresikkerhedsanbefalinger, bør tempeh gennemvarmes til min. 75° C grader.

+ Jeg har opdaget en sort plet på min tempeh - hvad er det?

Det sker, at der på tempeh kommer mindre, mørke pletter. Tempeh er et fermenteret produkt, hvor kulturen rhizopus oryzae fermenterer bønnerne og binder dem sammen. De sorte pletter skyldes, at der er ilt i pakningen, hvilket får kulturen til at oxidere og få en mørkere farve. De mørke pletter kan forekomme på vores tempeh-blokke på 5,7 kg, da der kan være steder, hvor der er mere ilt til stede under fermenteringen. Dette har ikke nogen effekt på hverken fødevaresikkerhed eller smag. Ønsker man et mere ensartet udseende produkt, anbefaler vi, at man blot skærer de mørke pletter bort.

+ Er lupiner ikke giftige?

Der findes over 200 forskellige sorter af lupiner, hvoraf nogle er giftige pga. et højt alkaloidindhold. I sød hvid lupin (Lupinus Albus), som Foodtures tempeh er fremstillet af, er alkaloidindholdet ved hjælp af målrettet udvikling og fremdyrkelse af planten blevet kraftigt reduceret, og er således på max 0,02 %(1). Lupinus Albus indeholder således omregnet max 20 mg. totalalkaloid pr. kg frø, og Fødevarestyrelsen henviser til, at man i England accepterer max. 200 mg totalalkaloid pr. kg frø fra smalbladet lupin (Lupinus angustifolius)(2).

  1. Prusinski J. (2017): White lupin (Lupinus albus L.) – nutritional and health values in human nutrition – a review. Czech J. Food Sci., 35.
  2. Foedevarestyrelsen.dk. (2018). Lupin-alkaloider. [https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Lupinalkaloider.aspx].

+ Hvad med allergier?

Foodtures tempeh indeholder ikke nødder, gluten eller soja. Foodtures tempeh er baseret på lupinbønner. Studier har vist, at få procent af de personer, der har peanutallergi, også kan reagere på lupiner. Er du i tvivl, så anbefaler vi, at du kontakter din læge.

+ Er der noget, jeg skal tage stilling til i forhold til religion

Foodtures tempeh er kosher og indeholder ingen produkter fra svin eller andre dyr.

+ Kan jeg købe Foodtures tempeh som privatperson?

Vi arbejder lige nu på også at kunne sælge til privatpersoner. I mellemtiden kan du smage vores tempeh hos The Organic Boho og SimpleRaw i København.

+ Hvorfor er Foodtures tempeh fremstillet af lupinbønner?

Vi har eksperimenteret og smagt os frem og er kommet frem til, at lupinbønner giver den allerbedste og mest velsmagende tempeh. Lupinbønnerne giver vores tempeh en sød og nøddeagtig smag, som ikke er for kraftig og derfor nemt indgår i stort set alle retter. Desuden har lupinbønner et højt fiberindhold, hvilket giver et godt bid og lækker tekstur. Selve fermenteringen af lupinbønnerne tilføjer svampeagtige komponenter og giver en fyldig smag med masser af umami.

Lupinbønner er samtidig en bønne, der kan dyrkes på de nordiske breddegrader. Dette spiller også en vigtig rolle, da vi går op i, at vores tempeh skal være fremstillet så lokalt som muligt.

+ Hvad er fordelen ved lupinbønner frem for sojabønner?

Lupinbønner har et signifikant lavere indhold af phytinsyre (0,03%) sammenlignet med sojabønner (1,54-2,27%)(1). Phytinsyre er bl.a. mistænkt for at nedsætte optagelsen af jern (2).

Lupinbønner er dyrket i nordiske breddegrader, og vi går op i, at vores tempeh er så lokal som muligt. Lupinbønner har desuden en unik sød og nøddeagtig smag.

  1. Prusinski J. (2017): White lupin (Lupinus albus L.) – nutritional and health values in human nutrition – a review. Czech J. Food Sci., 35: 95–105.
  2. Gupta RK, Gangoliya SS, Singh NK. Reduction of phytic acid and enhancement of bioavailable micronutrients in food grains. J Food Sci Technol. 2013;52(2):676-84.

+ Hvad er fordelene ved tempeh frem for kød eller tofu?

I tabellen herunder kan du se en oversigt over et par af de ernæringsmæssige fordele ved tempeh. Tempeh har bl.a. et højere fiberindhold end både kød og tofu, et lavere fedt- og kalorieindhold end kød, samt næsten dobbelt så meget protein som tofu. Foodtures tempeh bliver fremstillet ved en fermentering af lupinbønner. Selve fermenteringen tilføjer svampeagtige komponenter og giver en fyldig smag med masser af umami. Derudover er Foodtures tempeh helt fri for både soja og animalske produkter.